Kukurica a polenta

V tejto sekcii nájdete odpovede na najčastejšie otázky pri intolerancii na kukuricu a polentu.

Kukurica bola donedávna veľmi výživnou potravinou, avšak vplyvom genetickej modifikácie (GMO) sa stala problematickou. Kukuričné výrobky preto môžu v tele spôsobovať zápal a ich konzumácia podporuje šírenie baktérii a vírusov. Z dlhodobého hľadiska je preto ideálne vyhýbať sa kukurici a výrobkom z nej.

Čomu všetkému sa mám vyhýbať pri intolerancii na kukuricu?

Pri hraničných alebo zvýšených protilátkach na kukuricu by ste sa mali vyhnúť nasledujúcim produktom a jedlám:​

* ideálne sú tinktúry a produkty v tekutej forme bez obsahu alkoholu

Prečo tolerujem polentu, keď netolerujem kukuricu?​

Častým ,,ukázom" sú zaznamenané hraničné alebo zvýšené protilátky na kukuricu, ale nie na polentu. Pri výrobe polenty dochádza k zahrievaniu a následnému sušeniu kukurice. Tento proces ma vplyv na bielkovinu v zrne. Tým pádom dochádza k denaturácii proteínu, teda ku chemickej zmene štruktúry. Preto sa proteín v bežnej kukurici líši od proteínu v polente. Avšak, je lepšie vyhýbať sa dlhodobo aj polente, nakoľko sa stále jedná o kukuričný produkt.