Kukurica a polenta

V tejto sekcii nájdete odpovede na najčastejšie otázky pri intolerancii na kukuricu a polentu.

Kukurica bola donedávna veľmi výživnou potravinou, avšak vďaka genetickej modifikácii (GMO) sa stala problematickou. Kukuričné výrobky preto môžu v tele spôsobovať zápal a ich konzumácia podporuje šírenie baktérii a vírusov. Z dlhodobého hľadiska je preto ideálne vyhýbať sa kukurici a výrobkom z nej.

Čomu všetkému sa mám vyhýbať pri intolerancii na kukuricu?

Pri hraničných alebo zvýšených protilátkach na kukuricu by ste sa mali vyhnúť nasledujúcim produktom a jedlám:

Prečo tolerujem polentu, keď netolerujem kukuricu?

Častým ,,ukázom" sú zaznamenané hraničné alebo zvýšené protilátky na kukuricu, ale nie na polentu. Pri výrobe polenty dochádza k zahrievaniu a následnému sušeniu kukurice. Tento proces ma vplyv na bielkovinu v zrne. Tým pádom dochádza k denaturácii proteínu, teda ku chemickej zmene štruktúry. Preto sa proteín v bežnej kukurici líši od proteínu v polente. Avšak, je lepšie vyhýbať sa dlhodobo aj polente, nakoľko sa stále jedná o kukuričný produkt.

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.