MINI KURZ SPRIEVODCA VÝSLEDNÝM REPORTOM POTRAVINOVEJ INTOLERANCIE
1. MLIEKO

V tomto videu nájdete informácie o intolerancii na živočíšne mlieka alebo na iné bielkoviny.

Krásny deň prajem,

vítam vás v mliečnej sekcii, v ktorej si povieme niečo viac o intolerancii na živočíšne mlieka.

Mlieko predstavuje dôležitý zdroj bielkovín, vitamínov (A, skupiny B, D a E) a vápnika. Pri obmedzení konzumácie mliečnych výrobkov, je potrebné ich suplementovať a zaistiť ich príjem z iných zdrojov.

Niekedy je prvým náznakom neznášanlivosti mlieka intolerancia na laktózu. O tom si ale viac povieme v mliečnej kategórii Intolerancia laktózy vs. intolerancia bielkoviny kravského mlieka, ktorú nájdete na bočnom paneli.

Možno zmätene pozeráte na výsledné hodnoty vo vašom výslednom reporte zvýrazne červenou a oranžovou, prípadne žltou farbou a strácate sa v jednotlivých pojmoch. Nerozumiete názvom ako je napr. kazeín a ako sa odlišuje od bielkoviny kravského mlieka. Prípadne akú úlohu hrá pri intolerancii na živočíšne mlieka.

Poďme si preto povedať niečo viac o bielkovinách živočíšneho mlieka, aby ste rozumeli, ktoré zložky v mlieku sa vám testovali.

milk, cheese, cheese slices-1385548.jpg

Vysvetlenie pojmov:

Kazeín

Predstavuje najväčšie zastúpenie bielkoviny v mlieku a preto sa tento proteín testuje v niektorých testoch separátne od ostatných bielkovín v mlieku. Je tomu tak napr. v najkomplexnejšom teste FoodPrint alebo Sepea Elisa Screen 200+, ktoré testujú viac ako 200 zložiek potravín.

Živočíšne mlieko je zložené z viacerých druhov bielkovín a, prirodzene, okrem kazeínu obsahuje aj bielkovinu konkrétneho typu zvieraťa (bielkovinu z kravského, ovčieho, kozieho alebo byvolieho mlieka).

V niektorých testoch s nižším počtom testovaných potravín je uvedené napr. iba kravské mlieko a aj keď pri ňom nie je uvedený kazeín, testuje sa spolu s ním.

Iné bielkoviny

V najkomplexnejšom teste sa nachádzajú aj dve sérové bielkoviny alfa-laktoalbumín a beta-laktoglobulín. Ich podiel je v kravskom mlieku menší než kazeínu. Bývajú preto aj viac tolerované.

Určite vám teraz napadá, ktoré mliečne výrobky teda nemáte konzumovať, pokiaľ vám report potravinových intolerancii vyšiel nejak takto:

Aj keď vás moja odpoveď nepoteší, ideálne je vyhnúť sa akýmkoľvek mliečnym výrobkom. A to aj výrobkom z byvolieho mlieka - aj keď ich podľa reportu môžete tolerovať. Kazeín sa v istom pomere môže nachádzať aj v mliečnych výrobkoch z byvola.

Čo ak tolerujem kazeín?

Pokiaľ vám test potravinovej intolerancie zaznamenal protilátky na kravské, ovčie alebo kozie mlieko ale nie na kazeín, je stále nevyhnutné vyhnúť sa mlieku úplne. Viem, je to ťažké a náročné. Možno milujete syry a aj keď vnútorne cítite, že by ste mali urobiť ten krok a vyhnúť sa mliečnym výrobkom, niekde vo vás sa ozýva hlas, ktorý hľadá protiargument: Veď predsa potrebujete vápnik! Potrebujete ho, aby nedošlo k osteoporóze a pod.

Viete, sama som prechádzala presne tým, čím teraz prechádzate vy. Na jednej strane som syry milovala, na druhej strane mi spôsobovali zdravotné ťažkosti. Bolo mi po ich konzumácii zle, cítila som únavu, vyčerpanie, depresiu, pocity úzkosti, niekedy strach, bezmocnosť. Mala som tráviace ťažkosti, ekzém a zažívala som aj sociálne vyčlenenie kvôli ekzému.

Keď začíname s novým spôsobom stravovania, mozog sa bráni a postupne sa začne ozývať strach. Strach je skvelý, keď nás čaká niečo neznáme, aby nás chránil. Svojím spôsobom vie byť ale aj veľkou prekážkou, obzvlášť pokiaľ sa chceme vydať novým smerom a hľadáme oporný bod.

Skúste si položiť na misku váh svoje zdravie, očakávania, ktoré by ste pre svoje telo chceli dosiahnuť. Na druhu misku si dajte chuťový zážitok, ktorý vám mliečne výrobky prinášajú. Čo vyhráva? Verím, že momentálne práve tá chuť mliečnych výrobkov. Dám vám pár dôvodov, prečo nekonzumovať mliečne výrobky.

food, dairy, cheddar-1666210.jpg

Prečo nekonzumovať mliečne produkty:

Viem, že kravské mlieko sa v súčasnosti veľmi nadhodnocuje. Jeho pozitíva sa vyzdvihujú nad vedome prehliadanými negatívami. Pôsobí to následne tak, že kravské mlieko má samé výhody a jeho absenciou nám vznikne v stravovaní nerovnováha. Nie je tomu tak. Platilo by to vtedy, keby pozitíva zásadne prevyšovali nad negatívami:

 

Nebojte sa preto vyradiť mlieko zo svojho jedálnička. Aj keď verím, že to určite nie je jediná potravina, ktorá vás trápi, že by ste sa jej mali vzdať. Možno je iba jednou z mnohých, ale dôležitou vo vašom živote. V následujúcej lekcii si vysvetlíme ako nahrádzať mliečne výrobky, aby sa jedlo mohlo stať vaším liekom.

Pokračujte na prvú časť lekcie >>>

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.