„Z lásky k vlastnému telu, dovoľte jedlu stať sa vaším liekom“

Dagmar Rakovická Čanigová

Kto je Dagmar Rakovická Čanigová?

Volám sa Dagmar a od roku 2018 sa profesionálne venujem výžive. Mojou náplňou je pomáhať druhým nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.

Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z vlastnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení, postojoch, ktoré nás často brzdia byť vedomými vlastného života a možnosti uzdraviť sa.

Môj zdravotný stav sa zlepšil natoľko, že ma to inšpirovalo začať pomáhať druhým prejsť cestu, na ktorej som nedávno stála aj ja. Zmätená a frustrovaná s výsledným reportom potravinových intolerancií a bez ďalšej informácie, ako vo svojom stravovaní postupovať ďalej.
 
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, eBookov, videí a delím sa o svoje skúsenosti na sociálnych sieťach, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom.

 

Môj príbeh alebo prečo som sa začala venovať výžive

Vždy som túžila byť zdravá, ale v mojom tele dlhodobo nič nefungovalo tak, ako malo. Zlé trávenie, časté vírusové ochorenia, akné a ekzém boli iba výsledkom jedného zle fungujúceho organizmu.

Mala som vtedy 18 rokov a celý život pred sebou. Napriek tomu som si pripadala bez energie. Akoby som šoférovala auto so zaradenou ručnou brzdou. Pre odpovede na môj zdravotný stav som si čoraz častejšie chodila do ordinácie lekárov a špecialistov, ktorých lieky mi zabrali iba dočasne.

Nakoniec sa príčina mojich ťažkostí ukázala ako silná intolerancia laktózu a bola mi kvôli ekzému nasadená kortikosteroidná liečba, ktorú som užívala takmer 5 rokov. Po jej vysadení sa ekzém opäť vrátil a v ešte väčšej intenzite.

Cítila som sa hrozne, kupovala som si maste z lekárni, odskúšala som ,,babské rady“ na internete. V lete som musela nosiť dlhé svetre, aby som zakryla to, čo každý videl a za čo som sa hanbila. Nič mi nepomáhalo a ekzém sa stále zväčšoval.

Hanbila som sa za tie červené ložiská, ktoré ma všade sprevádzali a svrbeli a každým týždňom sa zväčšovali.

Rozhodla som sa v máji v roku 2016 zmeniť svoj zdravotný stav. Táto cesta nebola jednoduchá, ale mnohému ma naučila a dnes sama sebe ďakujem za to, že som sa na jej začiatku nevzdala.

„Teraz alebo nikdy!“

Povedala som si v máji v roku 2016.

Rozhodla som sa zmeniť svoj zdravotný stav a nechala som sa prostredníctvom testu potravinových intolerancií otestovať na viac ako 200 potravín. Bola som spočiatku skeptická a mala som pocit, že kúpa testu bol najzúfalejší čin v mojom živote.

Keď mi prišiel report s výsledkami bola som zaskočená: kravské, ovčie, kozie mlieko, kazeín, pšenica, jačmeň, lepok, vajíčka, mandle, pistácie, kešu, ryža, zemiaky, fazuľa, hrášok a ďalšie potraviny, ktoré som dovtedy denne konzumovala. Všetky tieto potraviny, ktoré tvorili môj každodenný život som musela z jedálničku vylúčiť.

Vedela som, že niekoľkoročná liečba kortikoidmi mi v minulosti celý problém iba odsunula. Neliečila príčinu iba dôsledky. Povedala som si, že urobím akúkoľvek zmenu, ktorá mi nezaťaží iné orgány.

Ako ale nahradím potraviny, ktoré tvorili súčasť môjho života?

Keď som sa rozhodla prestať jesť všetky potraviny, ktoré mi škodili, približne po dvoch mesiacoch som videla na koži prvé výsledky, prestalo sa mi tvoriť akné, ekzém sa mi stratil, jediné čo ma trápilo bola otázka: Čo mám jesť? Čo mám čím nahradiť, aby som nebola hladná a mala plnohodnotnú stravu?

Začala som sa si dôkladne študovať etikety na jednotlivých potravinách a formou pokus-omyl variť jedlá, na ktoré som bola zvyknutá, alebo sa im chuťou aspoň priblížiť. Postupne som prišla na to, že si dokážem zostaviť jedálniček a viem sa najesť aj bez toho, aby som hladovala. Dnes je pre mňa normálne navariť si nielen chutne, ale najmä nutrične plnohodnotne bez toho, aby som svojmu telu ublížila.

Lenže, nie je to iba o spôsobe stravovania, ale o tom ako pristupujeme k svojmu telu a zdraviu

Začala som sa na problematiku potravinových intolerancii pozerať komplexnejšie a neriešiť iba stravu ako primárnu príčinu. Súvisela s tým aj zmena môjho postoja k samej sebe z lásky a úcty k vlastnému telu a zdraviu, ktoré bolo dlhodobo ignorované. Pretože ak liečime dušu, liečime aj telo. Už niekoľko rokov som bez akýchkoľvek liekov a moje telo mi každý deň za to ďakuje.

Dnes je moja cesta inšpiráciou pre ďalších

Som presvedčená, že skúsenosť má zmysel hlavne vtedy, ak sa o ňu podelím s druhými. Rozhodla som sa preto o svoje skúsenosti deliť s ostatnými, ktorí rovnako ako ja pred niekoľkými rokmi, riešia problém so zdravotnými problemámi, pasujú sa s novým stravovacím návykom, trápi ich potravinová intolerancia a iné ťažkosti súvisiace so stravou.

Dnes informácie v mojich eBookoch, pomohli mnohým ľuďom, ktorí sa rozhodli zmeniť svoje stravovanie a uľahčiť si život tak, aby:

Moje skúsenosti a vzdelávanie

V roku 2018 som si založila webovú stránku a začala prispievať na sociálne siete ohľadne problematiky potravinových intolerancii. Netušila som, že toľko ľudí sa stretáva so zdravotnými ťažkosťami, za ktorými v mnohých prípadoch stojí škodlivá strava.
 
Postupne som sa dostala k poradenstvu, kedy som začala spolupracovať so spoločnosťou SEPEA, ktorá sa už od roku 2008 venuje testovaniu potravinových intolerancii v certifikovaných laboratóriách.
Moja osobná skúsenosť s vyliečeným ekzémom v roku 2016 vďaka ich testu bola pre mňa natoľko motivačná, že som sa rozhodla poskytovať poradenstvo pre ľudí, ktorí už výsledný report obdržali, ale nevedia ako ďalej postupovať.

Najväčšiou motiváciou a spätnou väzbou sú pre mňa ľudia, ktorým sa po úprave jedálnička na základe výsledného reportu potravinových intolerancii rapidne zlepšil zdravotný stav a príznaky odzneli.

Akreditovaný kurz výživového poradenstva

Som znamením kozorožec a je pre mňa typické neustále si posúvať vlastné hranice, vzdelávať sa a overovať si pravdivosť informácií. Cítila som, že chcem ľuďom ponúknuť ešte viac z oblasti výživy. To bol jeden z dôvodov, prečo som sa v roku 2020 prihlásila do Ministertvom školstva telovýchovy a mládeže v ČR akreditovaného kurzu výživového poradenstva, ktorý mi pomohol prehĺbiť poznatky a znalosti v oblasti výživy.

Stretávajme sa na Facebooku

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.