Čo je potravinová intolerancia?

Potravinová intolerancia je neznášanlivosť určitých potravín. Jedná sa o precitlivenosť, ktorá vzniká pri príjme potravy. Neznášanlivosť potravín sa prejavuje v procese trávenia, kedy sa potraviny v čreve rozkladajú na jednotlivé časti.

Potravinová intolerancia býva prezentovaná ako enzýmová nedostatočnosť. Oproti potravinovej alergii, kde sa jedná o okamžitú imunitnú reakciu, potravinová intolerancia sa považuje za oneskorenú imunitnú reakciu organizmu a je preto veľmi náročné, najmä pre lekárov, ju včas odhaliť a správne diagnostikovať. Ak sa tráviaci trakt neustále zaťažuje nevhodnými potravinami, vedie to k zvýšenej priepustnosti čreva. Do tela sa tak dostávajú látky, voči ktorým sa naša imunita chce brániť a vytvára protilátky typu IgG.

Tieto telom vyprodukované protilátky tvoria spolu s antigénom imunokomplexy, ktoré sa usádzajú po celom tele a môžu spôsobovať zdravotné problémy.

Jediným spôsobom, ako pomôcť zaťažovanému tráviacemu systému a upokojiť túto extrémnu reakciu je vyhnúť sa potravinám, na ktoré si telo tvorí neznášanlivosť.

Pokiaľ by sme naďalej konzumovali potraviny, na ktoré máme intoleranciu, telo ako obranný mechanizmus začne produkovať protilátky, ktoré následne spôsobujú zápal postihnutých orgánov a kĺbov. Rovnako to platí v prípade ekzému, astmy, migrény, zápalu dutín a mnohých ďalších prejavov, ktoré súvisia s imunitným systémom.

V nedávnej minulosti sa potravinová intolerancia spájala výhradne s enzýmovou nedostatočnosť, akou je napr. laktózová intolerancia.

Z vlastnej skúsenosti viem, že potravinová intolerancia nie je iba o laktóze, ale aj o ďalších potravinách.

Ako dlhoročný ekzematik s viac ako 30 potravinovými intoleranciami som sa rozhodla ísť s vlastnou kožou na trh a cez svoje osobné skúsenosti pomáham druhým nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.

Moja kniha je inšpiráciou pre mnohých, ktorí sa rozhodli z lásky k vlastnému telu dovoliť jedlu stať sa ich liekom.