Perníkovo-zázvorové sušienky z dvojzrnky

Vianoce sú čoskoro za dverami a možno hľadáte inšpiráciu na sušienky k varenému vínku, čajíku či len tak ku káve. Tento recept vás určite poteší, keďže je bez mlieka, vajec, orechov s použitím ekologicky pestovanej pšenice dvojzrnky. Pokiaľ nepoznáte dvojzrnku a nie ste si istí, či ju môžete pri intolerancii na lepok či moderne pestovanú pšenicu, v tomto článku o nej píšem viac. Nájdete tam navyše recept na medovníky z dvojzrnky 🙂

Osobne veľmi rada pečiem z tohto druhu pšenice, nakoľko cesto krásne drží pohromade. Je ale potrebné povedať, že na prípravu budete potrebovať okrem klasického valčeka na cesto aj embosovaný valček alebo pečiatky. Je to z toho dôvodu, aby vám vynikol vzor. A ešte drobnosť, ale dôležitá:

 

Nezabudnite na okruhlý vykrajovač. Ak použijete pečiatky, pravdepodobne bude súčasťou balenia, ak embosovaný valček, pridajte k nemu aj vykrajovač.

 

Toto cesto preto nepotrebuje žiadny kypriaci prášok a ani jedlú sódu, ktorá by zväčšila jeho objem, práve preto aby nám vynikol vzor.

Ingrediencie:

Na prípravu budete potrebovať:

✔️ 350 g hladkej celozrnnej múky dvojzrnky (Prazrnko)

✔️ 125 g rastlinného tuku

✔️ 150 ml vody + 1 plná PL psýllia

✔️ 160 g medu

✔️ 1 ČL Bourbon vanilkového prášku

✔️ 1 a 1/2 ČL škorice

✔️ 2 ČL perníkového korenia

✔️ ¼ KL muškátového orieška

✔️ ¼ ČL mletého zázvoru

✔️ 50 ml mandarínkovej šťavy (nemusí byť)

 

Všetky igrediencie zmiešame a rukami alebo pomocou kuchynského robota vypracujeme kompaktné cesto. Necháme ho odležať hodinu v zakrytej miske v chladničke. Po odležaní vytiahneme a rozdelíme ho nožíkom na štyri časti. Je to z toho dôvodu, aby sa nám s ním lepšie pracovalo v prípade, že použijete embosovaný valček.

Rúru si predhrejeme na 180 ° C.

Cesto najprv vyvaľkáme obyčajným valčekom na hrúbku 3 – 5 mm a následne prejdeme embosovaným valčekom. Okrúhlym vykrajovačom vykrojíme sušienky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 13 minút v elektrickej rúre.

Sušienky vyberieme a horúce ich potrieme kokosovým olejom. Dajte pozor, ak urobíte cesto príliš tenké, je možné, že sa vám niektoré kúsky pripália. Dobrú chuť a napíšte mi, ako sa vám podarili 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.