Vianoce sú čoskoro za dverami a možno hľadáte inšpiráciu na sušienky k varenému vínku, čajíku či len tak ku káve. Tento recept vás určite poteší, keďže je bez mlieka, vajec, orechov s použitím ekologicky pestovanej pšenice dvojzrnky. Pokiaľ nepoznáte dvojzrnku a nie ste si istí, či ju môžete pri intolerancii na lepok či moderne pestovanú pšenicu, v tomto článku o nej píšem viac. Nájdete tam navyše recept na medovníky z dvojzrnky 🙂
Osobne veľmi rada pečiem z tohto druhu pšenice, nakoľko cesto krásne drží pohromade. Je ale potrebné povedať, že na prípravu budete potrebovať okrem klasického valčeka na cesto aj embosovaný valček alebo pečiatky. Je to z toho dôvodu, aby vám vynikol vzor. A ešte drobnosť, ale dôležitá:
Nezabudnite na okruhlý vykrajovač. Ak použijete pečiatky, pravdepodobne bude súčasťou balenia, ak embosovaný valček, pridajte k nemu aj vykrajovač.
Toto cesto preto nepotrebuje žiadny kypriaci prášok a ani jedlú sódu, ktorá by zväčšila jeho objem, práve preto aby nám vynikol vzor.
Ingrediencie:
Na prípravu budete potrebovať:
✔️ 350 g hladkej celozrnnej múky dvojzrnky (Prazrnko)
✔️ 125 g rastlinného tuku
✔️ 150 ml vody + 1 plná PL psýllia
✔️ 160 g medu
✔️ 1 ČL Bourbon vanilkového prášku
✔️ 1 a 1/2 ČL škorice
✔️ 2 ČL perníkového korenia
✔️ ¼ KL muškátového orieška
✔️ ¼ ČL mletého zázvoru
✔️ 50 ml mandarínkovej šťavy (nemusí byť)
Všetky igrediencie zmiešame a rukami alebo pomocou kuchynského robota vypracujeme kompaktné cesto. Necháme ho odležať hodinu v zakrytej miske v chladničke. Po odležaní vytiahneme a rozdelíme ho nožíkom na štyri časti. Je to z toho dôvodu, aby sa nám s ním lepšie pracovalo v prípade, že použijete embosovaný valček.
Rúru si predhrejeme na 180 ° C.
Cesto najprv vyvaľkáme obyčajným valčekom na hrúbku 3 – 5 mm a následne prejdeme embosovaným valčekom. Okrúhlym vykrajovačom vykrojíme sušienky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 13 minút v elektrickej rúre.
Sušienky vyberieme a horúce ich potrieme kokosovým olejom. Dajte pozor, ak urobíte cesto príliš tenké, je možné, že sa vám niektoré kúsky pripália. Dobrú chuť a napíšte mi, ako sa vám podarili 🙂

Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.