Banánový chlieb bez lepku, mlieka, vajec

Stále častejšie vnímam všadeprítomný strach z ovocia. Obzvlášť z banánov. Niekto sa bojí kupovať banány kvôli histamínu, iný zase kvôli tomu, že ovocie dozrieva počas dovozu. Niekto tvrdí, že banány nie sú lokálne ovocie a je preto potrebné sa im vyhýbať. Osobne vnímam banány ako jedinečnú potravinu, ktorá mi urobila službu aj v tehotenstve, keď ma prepadali nočné hlady.

 

Strach z ovocia

Ak by sme to zobrali od konca, je pravda, že banány nie sú lokálna potravina. Na ich pestovanie, jednoducho, nemáme vhodné geografické podmienky.

Ale zase ruku na srdce:

Skutočne za každých okolností siahate iba po lokálnych a sezónnych potravinách?

Poviem na rovinu, že ja nie. Som vďačná za dovoz ovocia. Zastávam názor, že vždy je lepšie kúpiť banány v komerčnom obchode a doplniť si vitamíny a fytochemikálie, než ich nekonzumovať a vyhýbať sa im.

Súčasné trendy zamerané proti ovociu priam démonizujú banány. Pritom sa radia k potravinám s protiplesnivým a antibakteriálnym účinkom, ktoré navyše majú protikvasinkové účinky. Samotné ovocie sa viacerými odborníkmi neodporúča ani pri kvasinke Candida. S tou som mala osobnú skúsenosť a práve vďaka ovociu a banánom som sa z nej aj ja sama vyliečila.

Je potrebné uvedomiť si, že nie je cukor ako cukor. Je rozdiel medzi fruktózou a glukózou z ovocia a umelo spracovaným glukózovo-fruktózovým sirupom či napr. kukuričným sirupom.

 

Aj keď sa súčasné trendy oháňajú fruktózovou intoleranciou, je dôležité uvedomiť si, že nebola dokázaná škodlivosť fruktózy z ovocia. Je preto rozdiel pokiaľ chceme hádzať fruktózu do jedného vreca s laktózou, ktorá ďalej potrebuje byť rozštiepená enzýmom laktáza na jednoduché cukry, glukózu a galaktózu.

 

Banány a ich účinky

Osobne zastávam názor, že vždy je lepšie ovocie z komerčných predajní ako žiadne ovocie. A to isté platí o banánoch. Sú plné minerálov ako horčík, draslík, meď, železo vitamínu A, vitamínu B6, B9 a vitamínu C. Navyše obsahujú vlákninu (pektín a rezistentný škrob – ten sa nachádza v menej zrelých banánoch). Vláknina preto pomáha zlepšiť črevnú peristaltiku. Banány sú požehnaním pre naše telo, pretože chránia pred rakovinou hrubého čreva a posilňujú výstelku čriev. Vďaka draslíku pomáhajú udržiavať zdravé srdce a fytosteroly v banánoch znižujú hladinu ,,zlého” LDL cholesterolu.

Dôvodov prečo jesť banány je viacero. U nás doma sa občas stáva, že ich nestíhame zjesť a potom príde na rad experimentovanie. Tento banánový chlebík je jednoduchá časovo nenáročná záležitosť.

Banánový chlieb s banánovo-vanilkovou zmrzlinou a karamelovým topingom

Na jeho prípravu budete potrebovať:

🍌 30 g kokosovej múky

🍌 50 g pšenovej múky
🍌 60 g cirokových vločiek alebo ovsených vločiek bez lepku
🍌 2 PL chia semienok
🍌 4 banány (čím zrelšie, tým menej sladidla)
🍌 50 g medu alebo ak chcete vegan verziu, použite javorový sirup
🍌 2 ČL kypriaceho prášku
🍌 Štipka himalájskej soli
🍌 kokosový olej na vymastenie formy alebo rastlinné maslo
 
Rúru predhrejeme na 180 °C.
 
Suché ingrediencie (okrem karobu) premiešame, pridáme vločky, chia semienka 3 rozmixované banány, med a rastlinné maslo. Vznikne nám hustá zmes. Z nej odoberieme 4 PL, ktoré zmiešame v hrnčeku s karobovým práškom. Kokosovým olejom vymažeme formu na pečenie. Nalejeme cesto, ktoré striedame so zamiešaným karobom. Navrch dáme štvrtý rozkrájaný banán. Pečieme cca 60 minút pri 180 ° C.
 
 

TIP na skvelú zmrzlinu s karamelovým topingom

Ak máte chuť urobiť vyšší level tohto dezertu, pripravte si domácu banánovú zmrzlinu s karamelovým topingom. Na jej prípravu budete potrebovať:

🍌 3 banány

🍌 štipku Bourbon mletej vanilky

🍌 2 PL kokosového mlieka

🍌 karamelový toping

 

Banány nakrájame na kolieska a dáme zamraziť. Následne vytiahneme a spolu s kokosovým mliekom a mletou vanilkou rozmixujeme (ideálne s použitím stolného mixéra). Dáme opäť na hodinku zamraziť, premiešame a podávame s karamelovým topingom k banánovému chlebíku.

 

Verím, že týmto receptom si urobíte radosť nielen pri raňajkách ale potešíte nim aj návštevu. Dajte mi vedieť  v komentároch ako sa vám podaril 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.