Stále častejšie vnímam všadeprítomný strach z ovocia. Obzvlášť z banánov. Niekto sa bojí kupovať banány kvôli histamínu, iný zase kvôli tomu, že ovocie dozrieva počas dovozu. Niekto tvrdí, že banány nie sú lokálne ovocie a je preto potrebné sa im vyhýbať. Osobne vnímam banány ako jedinečnú potravinu, ktorá mi urobila službu aj v tehotenstve, keď ma prepadali nočné hlady.
Strach z ovocia
Ak by sme to zobrali od konca, je pravda, že banány nie sú lokálna potravina. Na ich pestovanie, jednoducho, nemáme vhodné geografické podmienky.
Ale zase ruku na srdce:
Skutočne za každých okolností siahate iba po lokálnych a sezónnych potravinách?
Poviem na rovinu, že ja nie. Som vďačná za dovoz ovocia. Zastávam názor, že vždy je lepšie kúpiť banány v komerčnom obchode a doplniť si vitamíny a fytochemikálie, než ich nekonzumovať a vyhýbať sa im.
Súčasné trendy zamerané proti ovociu priam démonizujú banány. Pritom sa radia k potravinám s protiplesnivým a antibakteriálnym účinkom, ktoré navyše majú protikvasinkové účinky. Samotné ovocie sa viacerými odborníkmi neodporúča ani pri kvasinke Candida. S tou som mala osobnú skúsenosť a práve vďaka ovociu a banánom som sa z nej aj ja sama vyliečila.
Je potrebné uvedomiť si, že nie je cukor ako cukor. Je rozdiel medzi fruktózou a glukózou z ovocia a umelo spracovaným glukózovo-fruktózovým sirupom či napr. kukuričným sirupom.
Aj keď sa súčasné trendy oháňajú fruktózovou intoleranciou, je dôležité uvedomiť si, že nebola dokázaná škodlivosť fruktózy z ovocia. Je preto rozdiel pokiaľ chceme hádzať fruktózu do jedného vreca s laktózou, ktorá ďalej potrebuje byť rozštiepená enzýmom laktáza na jednoduché cukry, glukózu a galaktózu.
Banány a ich účinky
Osobne zastávam názor, že vždy je lepšie ovocie z komerčných predajní ako žiadne ovocie. A to isté platí o banánoch. Sú plné minerálov ako horčík, draslík, meď, železo vitamínu A, vitamínu B6, B9 a vitamínu C. Navyše obsahujú vlákninu (pektín a rezistentný škrob – ten sa nachádza v menej zrelých banánoch). Vláknina preto pomáha zlepšiť črevnú peristaltiku. Banány sú požehnaním pre naše telo, pretože chránia pred rakovinou hrubého čreva a posilňujú výstelku čriev. Vďaka draslíku pomáhajú udržiavať zdravé srdce a fytosteroly v banánoch znižujú hladinu ,,zlého” LDL cholesterolu.
Dôvodov prečo jesť banány je viacero. U nás doma sa občas stáva, že ich nestíhame zjesť a potom príde na rad experimentovanie. Tento banánový chlebík je jednoduchá časovo nenáročná záležitosť.
Na jeho prípravu budete potrebovať:
🍌 30 g kokosovej múky
TIP na skvelú zmrzlinu s karamelovým topingom
Ak máte chuť urobiť vyšší level tohto dezertu, pripravte si domácu banánovú zmrzlinu s karamelovým topingom. Na jej prípravu budete potrebovať:
🍌 3 banány
🍌 štipku Bourbon mletej vanilky
🍌 2 PL kokosového mlieka
Banány nakrájame na kolieska a dáme zamraziť. Následne vytiahneme a spolu s kokosovým mliekom a mletou vanilkou rozmixujeme (ideálne s použitím stolného mixéra). Dáme opäť na hodinku zamraziť, premiešame a podávame s karamelovým topingom k banánovému chlebíku.
Verím, že týmto receptom si urobíte radosť nielen pri raňajkách ale potešíte nim aj návštevu. Dajte mi vedieť v komentároch ako sa vám podaril 🙂
Som žena, manželka, mama a certifikovaná výživová poradkyňa. Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení a postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom >>>, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, knihy, e-bookov, videí a poradenstva >>>. Delím sa o svoje skúsenosti, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom. ich ceste za zmenou stravovania.