Pri akomkoľvek pobyte v Taliansku ste ju určite aspoň raz v živote ochutnali a napadlo vám, aká je neskutočne chutná. Áno, talianska focaccia je jednoducho nezameniteľná a natoľko špecifická, že som sa snažila o jej obdobnú podobu, kedy som miesto droždia použila kvások. Je teda pre vás vhodná, ak máte intoleranciu na pivovarské alebo pekárenské kvasnice. Obe totiž pochádzajú z jedného a toho istého organizmu.
Pokiaľ ste niekedy jedli focacciu, viete, že je (akoby povedali Taliani): morbida, morbida – čo v preklade znamená veľmi mäkká. Keďže pre čoraz častejšiu intoleranciu na kukuričnú a ryžovú múku vymýšľam nové verzie jedál, pokúsila som sa o focacciu z jednodruhových múk. Focaccia je, prirodzene, najlepšia, keď je čerstvo upečená. Nezľaknite sa preto, keď tá vaša postupne po jednom či dvoch dňoch začne tvrdnúť. Je ideálne preto podeliť sa s celou rodinou a zjesť ju čím skôr 🙂
Čo na jej prípravu budete potrebovať?
Ingrediencie:
♥ 3 PL aktívneho kvásku
♥ 200 g pšenovej celozrnnej múky
♥ 200 g cirokovej hladkej múky
♥ 70 g tapiokovej múky
♥ 30 g ovsenej bezlepkovej múky
♥ 110 g amarantovej múky
♥ 1 PL agáve sirupu alebo medu
♥ 2,3 dcl vody
♥ 3 PL psýllia zmiešané v 400 ml vody
♥ 1 ČL himalájskej soli
♥ olivový olej
♥ 45 ml olivového oleja
Vrch focaccie:
♥ 0,4 dcl olivového oleja
♥ 1 vetvička rozmarínu
♥ cherry paradajky
♥ 3 PL konzervovaných olív bez kôstky
♥ maldónska alebo iná hrubozrnná soľ
Ak nepoznáte vyššie uvedené bezlepkové múky, neviete ako sa s nimi pracuje, kde ich zohnať, stiahnite si zdarma môj eBook Ako variť a piecť bez lepku – Sprievodca bezlepkovými múkami >>>
Postup:
Do vody nasypeme psýllium a premiešame. Psýllium necháme pôsobiť aspoň 10 minút, aby sa vytvoril gél.
Do veľkej misy nasypeme pšenovú, cirokovú, tapiokovú, ovsenú bezlepkovú a amarantovú múku. Všetky múky spolu vidličkou premiešame. Pridáme med, kvások, vodu so psýlliom, vodu, himalájsku soľ a olivový olej.
Všetky ingrediencie dôkladne premiešame buď v kuchynskom robote alebo ako mám ja vo zvyku, rukami. Ja osobne mám rada priamy kontakt s cestom, kedy môžem postláčať všetky hrudky a vnímať jeho konzistenciu. Všetko cesto treba dôkladne premiešať a ak ho miesite rukami, tak ho skutočne postláčajte, aby vám každá vytvorená hrudka múky zanikla. Je to celkom makačka 🙂
Ak by sa vám zdalo cesto až príliš lepivé, prilejte ešte 1 PL oleja.
Cesto si očistíme z rúk, misu zakryjeme potravinárskou fóliou a vložíme do vypnutej na 50° vyhriatej rúry.
TIP
Ja ešte do rúry vložím na prvé 3 hodiny hrnček s horúcou vodou. Vyzerá to následovne: Do strednej časti rúry vložím misu s cestom zakrytú potravinárskou fóliou alebo zabalenú do igelitového vrecka a na spodok rúry položím hrnček s horúcou vodou. Rúru zavriem a nechám v nej hrnček s vodou približne 3 hodiny.
Robím to preto, lebo kvások má rád teplé a vlhké prostredie, čo spôsobí, že cesto mierne zväčší svoj objem a vytvoria sa v ňom bublinky.
Po troch hodinách, keď vyberáme hrnček, môžeme na vnútornej strane fólie zaznamenať kvapky zo zápary.
Je to v poriadku a cesto necháme pracovať ďalej. V letných mesiacoch sa doba kysnutia cesta skracuje skoro o polovicu, čo znamená, že keby nám cesto kyslo 12 hodín v zime, v lete musíme čas skrátiť niekedy na 6-9 ho-dín.
Ja som focacciu nechala ešte ďalších 6 hodín odpočívať v teple (spolu s 3 hodinami s horúcim hrnčekom teda 9 hodín v letných mesiacoch). Ak si ju budete pripravovať v zime, nechajte ju kysnúť 12 hodín.
Po 8 hodinách si cesto odkryjeme, malo by byť vláčne a voňať jemne nakyslo po kvásku.
Olivovým olejom a štetcom si rozotrieme vnútro plechu, na ktorom budeme focacciu piecť. Ja som zvolila veľkosť plechu 38×24 cm. Cesto vložíme na vymastené dno a rukami ponaťahujeme jeho okraje, aby siahalo až do rohov plechu.
Prikryjeme ho opäť potravinárskou fóliou a vložíme opätovne do vypnutej na 50° vyhriatej rúry a necháme odpočívať ešte 1 hodinu.
Po hodine plech s cestom vytiahneme a predhrejeme si rúru na 180°.
Olivovým olejom si namastíme ruky a bruškami prstov vytvoríme v ceste dierky. Následne polejeme cesto olivovým olejom. Posypeme jednu časť lístkami rozmarínu, do ďalšej časti jemne zatlačíme paradajky a do poslednej časti vložíme na kolieska nakrájané olivy. Samozrejme, výber je plne na vás.
Cesto rovnomerne posypeme maldónskou alebo inou hrubozrnnou soľou a vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme v teplovzdušnej rúre 45 minút pri 180° a pridáme na záver ešte 5 minút, s tým, že teplotu zvýšime na 250°, aby cesto jemne zhnedlo.
Každá rúra samozrejme pečie inak a posledných 5 minút bola iba moja voľba pre dosiahnutie zlatej farby.
TIP: Focacciu si najviac vychutnám s cez lis pretlačeným cesnakom a olivovým olejom, ktorý spolu s cesnakom po vychladnutí rovnomerne rozotriem po povrchu focaccie.
Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Inšpirujem ľudí na ich ceste za zmenou stravovania. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Moje eBooky a kurzy inšpirujú stovky ľudí na ich ceste >>>