Bezlepkové medovníky

Každý rok pred Vianocami ma ovládne silná túžba vyskúšať niečo nové. Alebo aspoň staré klasiky s novými múkami. Som v tomto nenapraviteľný snílek a moje experimenty sú toho dôkazom. Vždy si totiž predstavím ako skvele bude môj výtvor vyzerať a ako úžasne bude chutiť. Tento rok tomu nebolo inak.

Plná entuziazmu a v návale silnej eufórie som zmiešala bezlepkovú ovsenú múku s cirokovou a povedala som si, že psýllium s vodou to určite udrží pohromade. Nič nebolo vzdialenejšie pravde ako skutočnosť, že sa to celé drolilo a nedržalo pohromade. Mala som skoro slzy v očiach a predýchavala som vlastnú pohromu.

Mám však ale jednu úžasnú povahovú vlastnosť a to je vytrvalosť. Povedala som si never give up – nikdy sa nevzdávaj a vytvor z tej katastrofy to, čo si plánovala 🙂 Každé jedno bezlepkové pečenie bez vajec je pre mňa brutál výzva a skúška nervov.

Pokiaľ máte senzitivitu na lepok, vajíčko a maslo, viete si predstaviť aké je niekedy náročné a vyčerpávajúce vymyslieť recept, aby sa vám cesto nedrolilo. V opačnom prípade je to naozaj na porazenie a cestu sa ujde pár teplých slov ešte skôr než sa z neho stanú medovníky.

 

Cesto na medovníky

 

Našťastie som bola pohotová a našla som v skrinke guarovú gumu, ktorá sa odporúča práve pri bezlepkovom pečení, aby cesto držalo pokope. Ideálne je dať ju na začiatok k suchým ingredienciám, ale službu urobila už v hotovom ceste aj s medom. Hneď sa s tým materiálom lepšie pracovalo a ja som si vydýchla, že tie drahé ingrediencie nemusím zahadzovať do koša 🙂

Pokiaľ chcete vyskúšať recept na bezlepkové medovníky bez vajec a mlieka, nezabudnite na guarovú gumu. Čo ďalšie budete potrebovať?

 

Ingrediencie:

❤️ 350 g ovsenej bezlepkovej múky  >>>

❤️ 150 g cirokovej múky >>>

❤️ 8 g prášku do pečiva z DM drogérie  >>> alebo 1 KL jedlej sódy >>>

❤️ 8 plných PL tapiokovej múky >>>

❤️ 2 PL pšenovej múky >>>

❤️ 2 ČL guarovej gumy >>>

❤️ 1 ČL Bourbon vanilkového prášku >>>

❤️ 350 ml vody + 3 PL psýllia >>>

❤️ 10 PL medu

❤️ 4 plné PL tuhého kokosového oleja >>>

❤️ 1 a 1/2 PL perníkového korenia >>>

❤️ 1 PL mletej Cejlonskej škorice >>>

❤️ 1 ČL kakaavého alebo karobového prášku >>>

 

Ingrediencie na potretie medovníkov:

❤️ 2 PL kokosového oleja

❤️ 2 PL medu

 


Väčšinu ingrediencií zoženie v bio potravinách BIOGREAT


 

Postup na cesto:

Do vody namočíme psýllium.

Všetky suché ingrediencie (múky, koreniny, guarovú gumu, kypriaci prášok, kakao) zmiešame spolu  vo väčšej mise. Pridáme roztopený kokosový olej, med a na gél aktivované psýllium.

Vypracujeme kompaktné cesto. Malo by mať pevnú konzistenciu. Keď máme cesto spracované, zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme ho na 24 hodín do chladničky.

 

Na druhý deň cesto vytiahneme z chladničky, aby sa prispôsobilo izbovej teplote (lepšie sa  s ním bude pracovať). Rúru si predhrejeme na 175 °C.

Keď cesto dosiahne izbovú teplotu, odrežeme si požadovaný kus, s ktorým budeme pracovať.

 

TIP:

Osobne som využila dva papiere na pečenie, medzi ktoré som vložila cesto. Tým pádom nepotrebujete múku na pomúčenie dosky.

Vyvaľkáme na hrúbku 0,7 až 1 cm.

Vykrajujeme podľa požadovaných tvarov. Pred pečením si pripravíme lak z medu a kokosového oleja. Jednotlivé medovníky z vrchnej strany potrieme týmto lakom a dáme piecť. Cesto vložíme do vopred predhriatej rúry a pečieme 11 minút. Po vytiahnutí opäť potrieme vrchnú časť rozpusteným kokosovým olejom s medom. Necháme vychladnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.