Naším každoročným zvykom pred letom je samozber jahôd. Nadšenie z nazbieraného množstva ale vždy vystrieda otázka: no dobre, ale čo z toho všetko pripravím? Väčšinou ich mrazíme, ale v našej mrazničke za posledné obdobie akosi došlo miesto 🙂
Chvíľu sme si pripravovali jahodové smoothies, ale chcelo to skúsiť aj nejaký koláčik.
V zásobe som mala iba dva druhy múk a zopár ingrediencií. Tie určili bublaninu za jednoznačného víťaza. Tento recept je nový, nakoľko kombináciu pšenovej a ovsenej bezlepkovej múky som použila prvýkrát. Cesto však vyšlo výborne. Dokonca až tak, že som za necelý deň už pripravovala druhú dávku s väčším množstvom múk.
Nemala som však pri druhej dávke už dostatok kypriaceho prášku potrebného pre ten krásny prebublany efekt, ktorý sa mi ale podaril pri prvej dávke. Píšem o tom schválne, aby ste nepodcenili množstvo kypriaceho prášku. Naozaj budete potrebovať celé jedno balenie na prípravu cesta 🙂
Ingrediencie
🍓 200 g pšenovej múky
🍓 300 g bezlepkovej ovsenej múky
🍓 1 KL Bourbon vanilkového prášku
🍓 500 ml domáceho kokosového mlieka (alebo iného rastlinného) + 1 a 1/2 PL psýllia
🍓 6 až 8 PL medu (podľa optimálnej želanej sladkej chuti cesta)
🍓 1 ks prášok do pečiva z DM drogérie (neobsahuje kukuričný škrob)
🍓 100 g kokosového oleja alebo iného rastlinného oleja
🍓 1 ČL soli
🍓 šťava z 1/2 citróna (2 PL)
🍓 jahody
Voliteľné:
🍓 vanilková fruktóza na posypanie bublaniny
Postup:
Rúru predhrejeme na 180°C. Do pohára s odmerkou dáme namočiť rastlinné mlieko so psýlliom. Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie (múky, vanilku, prášok do pečiva a soľ). Pridáme citrónovú šťavu, sladidlo, kokosový olej a rastlinné mlieko so psýlliom. Všetko spolu vymiešame. Cesto by nemalo byť ani príliš riedke a ani príliš husté (zlatý stred).
Cesto nalejeme na plech, ktorý sme si vopred vopred vystlali papierom na pečenie.
Ak použijete príliš široký plech, cesto po vypečení bude tenšie. Je preto vhodnejšie používať užší plech.
Jahody umyjeme, odstopkujeme a nakrájame na polovičky, ktoré rovnomerne poukladáme do cesta. Pečieme cca 50 minút. Po upečení necháme cesto úplne vychladnúť. Pri podávaní môžeme bublaninu posypať vanilkovou fruktózou.
Dobrú chuť! 🙂
Pri nákupe nad 30 EUR po zadaní kódu laskapost v online biopotravinách BIOLAND máte dopravu zdarma!
Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Inšpirujem ľudí na ich ceste za zmenou stravovania. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Moje eBooky a kurzy inšpirujú stovky ľudí na ich ceste >>>