Jahodová bublanina (bez lepku, mlieka, vajec)

Naším každoročným zvykom pred letom je samozber jahôd. Nadšenie z nazbieraného množstva ale vždy vystrieda otázka: no dobre, ale čo z toho všetko pripravím? Väčšinou ich mrazíme, ale v našej mrazničke za posledné obdobie akosi došlo miesto 🙂

Chvíľu sme si pripravovali jahodové smoothies, ale chcelo to skúsiť aj nejaký koláčik.

V zásobe som mala iba dva druhy múk a zopár ingrediencií. Tie určili bublaninu za jednoznačného víťaza. Tento recept je nový, nakoľko kombináciu pšenovej a ovsenej bezlepkovej múky som použila prvýkrát. Cesto však vyšlo výborne. Dokonca až tak, že som za necelý deň už pripravovala druhú dávku s väčším množstvom múk.

Nemala som však pri druhej dávke už dostatok kypriaceho prášku potrebného pre ten krásny prebublany efekt, ktorý sa mi ale podaril pri prvej dávke. Píšem o tom schválne, aby ste nepodcenili množstvo kypriaceho prášku. Naozaj budete potrebovať celé jedno balenie na prípravu cesta 🙂

Plech s jahodovou bublaninou

Ingrediencie

🍓 300 g pšenovej múky

🍓100 g cirokovej múky

🍓 110 g bezlepkovej ovsenej múky

🍓 1 KL Bourbon vanilkového prášku

🍓 700 ml domáceho kokosového mlieka (alebo iného rastlinného)

🍓 18  plných PL datlového prášku (nezľaknite sa toho množstva, datlový prášok má nízky glykemický index a je potrebné pridať ho viac, aby prebil chuť jedlej sódy, ktorá sa pri pečení začne uvoľňovať)

🍓 1 ks prášok do pečiva z DM drogérie (neobsahuje kukuričný škrob)

🍓 1 KL jedlej sódy

🍓 2 PL kokosového oleja alebo iného rastlinného oleja

🍓 šťava z 1/2 citróna (2 PL)

🍓 jahody

Voliteľné:

🍓 vanilková fruktóza na posypanie bublaniny

Jahodová bublanina

Postup:

Rúru predhrejeme na 180°C. Do pohára s odmerkou dáme namočiť rastlinné mlieko so psýlliom. Vo veľkej mise zmiešame suché ingrediencie (múky, vanilku, prášok do pečiva a soľ). Pridáme citrónovú šťavu, sladidlo a kokosový olej. Všetko spolu vymiešame. Cesto by nemalo byť ani príliš riedke a ani príliš husté (zlatý stred).

Cesto nalejeme na plech, ktorý sme si vopred vopred vystlali papierom na pečenie.

Ak použijete príliš široký plech, cesto po vypečení bude tenšie. Je preto vhodnejšie používať užší plech.

Jahody umyjeme, odstopkujeme a nakrájame na polovičky, ktoré rovnomerne poukladáme do cesta. Pečieme cca 50 minút. Po upečení necháme cesto úplne vychladnúť. Pri podávaní môžeme bublaninu posypať vanilkovou fruktózou.

Dobrú chuť! 🙂

  

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.