Občas mám chuť na niečo sladké. Vlastne, odkedy som sa stala mamou mám skoro stále chuť na sladké. Adrenalinové situácie, kedy pozornosť zameriavam na syna, aby si neudrel tvár či nespadol na hlavu, ma priam nútia siahať po niečom sladkom. Poznáte to?
Telo nie je hlúpe a snaží sa nás ochrániť.
Keď sa totiž z nadobličkovej drene uvoľní adrenalín (stresový hormón), telo spotrebuje veľa energie a prechádza do pohotovostného stavu: bojuj, utekaj alebo nehýb sa.
Poviem na rovinu: tých bojov, útekov a ustrnutí mám denne pri mojom živom striebre mnoho. A to mám zatiaľ len jedno dieťa 😀 Tento stav je však náročný aj pre pečeň, ktorá následne po týchto šokových situáciach spotrebúva zásoby glukózy vo forme glykogénu. Tieto zásoby je preto potrebné dopĺňať.
Osobne preferujem ako dopĺňanie glukózy datle a banány. Obe sú bohaté práve na draslík a ten je dôležitý aj pri nervovom vypätí a pri regulácii vysokého tlaku.
Navyše, my mamy, potrebujeme svoje telo hýčkať jedlom, ktoré nielen pekne vyzerá ale je aj prospešné pre naše orgány. Takže, pokiaľ si chcete dopriať netradičný zákusok bez lepku, mlieka, vajec, vyskúšajte tento kokosovo-karamelový cheesecake. Nebojte sa, datle a banány v ňom nájdete v hojnom množstve 🙂
Na korpus budete potrebovať:
🍮 dve balenia datlí (celkom 400 g)
🍮 10 PL strúhaného kokosu
Krém:
🍮 3 banány
🍮 3 PL medu
🍮 1KL Bourbon vanilkový prášok
Príprava korpusu:
Datle vopred na 30 minút namočíme do vody. Následne vyberieme a rozmixujeme s malým množstvom vody, aby sa hmota nelepila. Zmiešame so strúhaným kokosom a kokosovou múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Zmes rovnomerne rozotrieme a pečieme 15 minút. Vytiahneme a necháme vychladnúť.
Príprava krému:
Banány rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko, kokosovú smotanu, tapiokový škrob, med a vanilku. Všetko roxmixujeme tyčovým mixérom a nalejeme na zapečený korpus v tortovej forme Pripravíme si tzv. vodný kúpeľ. Potrebujeme väčší plech, do ktorého sa zmestí tortová forma s cheesecake-om. Zmes vo forme položíme na plech a dookola tortovej formy nalejeme horúcu vodu. Pečieme cca 70 minút pri 180 °C. Po upečení plech s vodou vytiahneme a samotný koláč pečieme ešte 10 minút.
Následne vytiahneme a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí koláč potrieme karamelovo-kokosovou omáčkou. Podávame vychladené 🙂
Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Inšpirujem ľudí na ich ceste za zmenou stravovania. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Moje eBooky a kurzy inšpirujú stovky ľudí na ich ceste >>>