Tiramisu alla ricotta di bufala

Odjakživa som milovala Tiramisu. Úžasné splynutie krému s kávovými piškótami a postrúhanou čokoládou. Výrobky z byvolieho mlieka nie sú v našej spoločnosti tradičné a preto ich výroba a distribúcia podlieha dovozu z Talianska. Samotné mlieko z byvolieho mlieka zoženiete veľmi ťažko, ale v niektorých predajniach nájdete napr. ricottu z byvolieho mlieka.

 

Kde zohnať ricottu di bufala?

Našťastie spracovanie byvolieho mlieka je dostatočne popredu a v regáloch okrem byvolieho masla a mozzarelly nájdete dnes aj syr ricotta di bufala, ktorý sa predáva v malých kelímkoch v množstve 125 g. Konzistenčne sa podobá tvarohu, čiže je vhodný na koláče a zákusky. Práve z neho som sa nedávno naučila robiť tiramisu, kde namiesto mascarpone pridávam ricottu di bufala 🙂

 

Ricottu di bufala je napriek tomu ťažšie zohnať, avšak v predajniach Yeme alebo Metro ju ja osobne kupujem najradšej.

 

Byvolie mlieko a intolerancia na laktózu

Pokiaľ máte intoleranciu na laktózu, je potrebné, aby ste si odsledovali ako vaše telo reaguje po konzumácii výrobkov z byvolieho mlieka. V kravskom mlieku je 4,5 g laktózy na 100 g produktu, ktorý mierne stúpa v odstredenom mlieku (4,7 g / 100 g výrobku).

Ricotta di bufala rovnako ako väčšina mliečnych výrobkov obsahuje laktózu. Nepatrí však ku produktom, ktoré by obsahovali viac laktózy. V skutočnosti byvolie mlieko laktózy obsahuje menej, ako sa predpokladá: medzi 0,05 g a 0,3 g laktózy na 100 g výrobku. (1)

Samozrejme, je ideálne si odsledovať si svoj stav a počúvať aj v tomto prípade vlastné telo, ktoré nikdy neklame 🙂

 

Tiramisu

600g ricotta di bufala

300 ml kokosovej smotany na šľahanie

1 čajová lyžička vanilkového prášku

trstinový cukor (množstvo podľa chuti)

150 ml espressa

horká čokoláda na postrúhanie alebo kakao

piškóty alebo bezlepkové piškótové cesto

Postup:

Vo veľkej miske pomocou ručného šľahača vymiešame kokosovú smotanu, pridáme ricottu di bufala a dôkladne premiešame. Podľa chuti pridáme trstinový cukor, vanilkový prášok a opäť premiešame.

Na dno (ideálne štvorcovej alebo obdĺžnikovej) nádoby poukladáme piškóty alebo piškótové cesto a čajovou lyžičkou polievame espressom, pokým nie sú nasiaknuté.

Následne potrieme krémovou zmesou ricotty a kokosovej šľahačky. Postup niekoľkokrát zopakujeme, aby sme mali navrchu už len krém, ktorý posypeme kakaom alebo nastrúhanou čokoládou.

Dáme vychladiť na cca 2 hodinky.

Ďalšie inšpiratívne recepty bez použitia vajíčka, lepku, kravského, ovčieho, kozieho mlieka, fazule a i. nájdete v mojom eBooku Jedlo ako liek – 50+ receptov pri potravinovej intolerancii>>.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako variť a piecť bez lepku - Sprievodca bezlepkovými múkami

Vaše osobné údaje (meno, e-mailová adresa) sú u mňa v bezpečí a budem (DARAKO s.r.o., Sokolíkova 5, Bratislava, 84101, IČO 53 303 229) ich na základe vášho súhlasu spracovávať podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy.
Stlačením tlačidla vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním potrebným pre zaslanie eBooku a ďalších noviniek odo mňa, ktoré se budú týkať súvisiacej témy.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať kliknutím na tlačidlo ODHLÁSIŤ v každom zaslanom e-maili.