Odjakživa som milovala Tiramisu. Úžasné splynutie krému s kávovými piškótami a postrúhanou čokoládou. Výrobky z byvolieho mlieka nie sú v našej spoločnosti tradičné a preto ich výroba a distribúcia podlieha dovozu z Talianska. Samotné mlieko z byvolieho mlieka zoženiete veľmi ťažko, ale v niektorých predajniach nájdete napr. ricottu z byvolieho mlieka.
Kde zohnať ricottu di bufala?
Našťastie spracovanie byvolieho mlieka je dostatočne popredu a v regáloch okrem byvolieho masla a mozzarelly nájdete dnes aj syr ricotta di bufala, ktorý sa predáva v malých kelímkoch v množstve 125 g. Konzistenčne sa podobá tvarohu, čiže je vhodný na koláče a zákusky. Práve z neho som sa nedávno naučila robiť tiramisu, kde namiesto mascarpone pridávam ricottu di bufala 🙂
Ricottu di bufala je napriek tomu ťažšie zohnať, avšak v predajniach Yeme alebo Metro ju ja osobne kupujem najradšej.
Byvolie mlieko a intolerancia na laktózu
Pokiaľ máte intoleranciu na laktózu, je potrebné, aby ste si odsledovali ako vaše telo reaguje po konzumácii výrobkov z byvolieho mlieka. V kravskom mlieku je 4,5 g laktózy na 100 g produktu, ktorý mierne stúpa v odstredenom mlieku (4,7 g / 100 g výrobku).
Ricotta di bufala rovnako ako väčšina mliečnych výrobkov obsahuje laktózu. Nepatrí však ku produktom, ktoré by obsahovali viac laktózy. V skutočnosti byvolie mlieko laktózy obsahuje menej, ako sa predpokladá: medzi 0,05 g a 0,3 g laktózy na 100 g výrobku. (1)
Samozrejme, je ideálne si odsledovať si svoj stav a počúvať aj v tomto prípade vlastné telo, ktoré nikdy neklame 🙂
Tiramisu
600g ricotta di bufala
300 ml kokosovej smotany na šľahanie
1 čajová lyžička vanilkového prášku
trstinový cukor (množstvo podľa chuti)
150 ml espressa
horká čokoláda na postrúhanie alebo kakao
piškóty alebo bezlepkové piškótové cesto
Postup:
Vo veľkej miske pomocou ručného šľahača vymiešame kokosovú smotanu, pridáme ricottu di bufala a dôkladne premiešame. Podľa chuti pridáme trstinový cukor, vanilkový prášok a opäť premiešame.
Na dno (ideálne štvorcovej alebo obdĺžnikovej) nádoby poukladáme piškóty alebo piškótové cesto a čajovou lyžičkou polievame espressom, pokým nie sú nasiaknuté.
Následne potrieme krémovou zmesou ricotty a kokosovej šľahačky. Postup niekoľkokrát zopakujeme, aby sme mali navrchu už len krém, ktorý posypeme kakaom alebo nastrúhanou čokoládou.
Dáme vychladiť na cca 2 hodinky.
Ďalšie inšpiratívne recepty bez použitia vajíčka, lepku, kravského, ovčieho, kozieho mlieka, fazule a i. nájdete v mojom eBooku Jedlo ako liek – 50+ receptov pri potravinovej intolerancii>>.
Od roku 2018 pomáham ľuďom nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.
Inšpirujem ľudí na ich ceste za zmenou stravovania. Som autorka knihy Z lásky k vlastnému telu – dovoľte jedlu stať sa vaším liekom, ktorá ukazuje spôsoby ako vnímať svoje telo a dopomôcť si stravou k lepšiemu spôsobu stravovania.
Moje eBooky a kurzy inšpirujú stovky ľudí na ich ceste >>>